New Family Member :)

Posted: November 24, 2011 in Ini Realiti!

Hari ini 24hb November 2011, genap sebulan selepas Mummy Blanco melahirkan anak2nya yang kiut miut…Mummy Negro turut join the club..Pada pukul 2.00 ptg, Mummy Negro kelihatan resah dan bulu2 sudah pun memenuhi lantai cage.  Pada mulanya aku berniat untuk memasukkan semula Daddy Coco yang terlepas..selepas Daddy Coco berjawab menyelinap keluar selepas berjaya menyepak aluminium food feeder yg diletak pada dinding cage.  Dengan tersenyum lebar..Daddy Coco duduk bersantai bawah cage.. grrrrrrr…geram rasenya…

So, melihat keadaan Mummy Negro, aku terpaksa ambil iktibar dari ape yang berlaku pada Mummy Blanco tempoh hari.. aku sediakan bakul dan kumpulkan kesemua bulu2nya…aku berikan juga sebakul alfalfa hay untuk Mummy Negro membuat sarang.  Tanpa berlengah-lengah..Mummy Negro bertungkus lumus menyiapkan istana singgahsana untuk baby nya..

Selepas pulang kerja, aku lihat keajaiban telah berlaku sekali lagi..Mummy Negro berjaya melahirkan baby2 nya dalam bakul dan tidak bersepah2 diluar cage.  Woowwww…i’m so happy… Congrats Mummy Negro..

Ini gambar yang aku sempat snap petang tadi..

This slideshow requires JavaScript.

Baby Mummy Blanco..

Posted: November 24, 2011 in Uncategorized

Day 15th: Baby Mummy Blanco dah besar..dah mula reti nak makan..dah mula comel..sb dh ade buluuu…tomey2.. 🙂 Ni gambar2 sebahagian yang masih ada..3 ekor dah xdapat diselamatkan. 1 mati sehari selepas dilahirkan..kami dah jangka yang tu xdapat bertahan.. sb nampak sangat lemah..1 ekor lagi mati selepas kesejukan akibat tercampak dari bakul.  Mummy Blanco sondol2 bakul tempat diaorg tu..terus terpelanting 3 ekor keluar cage..kesian tengok diaorg..kesejukan kena hujan… esok pagi, salah sekor dah mati 😦

Hujung bulan Oktober aku kena pergi berkursus ke Gua Musang, Kelantan..dengan hati yang berat..terpaksa aku tinggalkan diaorang.. Terima kasih buat mak dan abah yang sudi tengok2 kan mereka.  Tapi waktu aku pulang dikhabarkan sekor lagi turut menemui ajal nya juga 😦

Ni sebahagian gambar2 mereka yang sempat aku snap…

This slideshow requires JavaScript.

 

Mummy Blanco

Posted: November 24, 2011 in Ini Realiti!

Tanggal 24hb Oktober 2011..Mummy Blanco dah lahir kan baby 10ekor..aku rasa hepi sangat2. Padahal aku tak jangka langsung kelahiran tu.  Almaklum la..dah lama sangat..ingatkan lesbian dah cik nab aku nih..hahaha.  Petang tu Mummy Blanco mula cabut bulu..penuh dalam cage dia.  Aku betul2 xsangka yang Mummy Blanco nak beranak.  So aku just ignore kan jelah.. Kebetulan sepanjang hari tu hujan turun tak berhenti-henti.

Waktu malam, selepas mak dan abah sampai dari Penang, aku terdetik nk tengok diaorg nih.. Apa nak kata..terkejut aku dibuatnya.. Anak2 Mummy Blanco bersepah-sepah dalam cage dia.  Siannya aku tengok.. dah kene penyek2 ngan Mummy Negro dan Daddy Coco.

Kelam kabut aku dibuatnya, nasib baik dengan bantuan mak..aku alihkan kesemua 10 ekor anak Mummy Blanco ke tempat sementara.  Dah pukul 11.00mlm..mane la aku nak settle kan semua tu time2 cenggitu.  Setelah berbincang dengan mak, kami letakkan diaorg dalam tandas belakang.  Bimbang gangguan dari kucing2 liar.  Kesian tengok diaorg..dh la cuaca sejuk. Bulu2 Mummy Blanco dah basah.. so, aku isikan sebakul rumput Alfalfa Hay untuk Mummy Blanco.  Aku sangka dia nk makan..rupanya pagi tu aku lihat, habis dibuatnya alas sarang baby2 dia..amboi..tak sangka Mummy Blanco sangat prihatin.

Ni merupakan gambar yang aku sempat snap malam tu…terpaksa alas ngan guni sb bulu2 Mummy Blanco dah abes basah kena ujan..sian korang ek 😦

Wordless Wednesday……..

Posted: August 24, 2011 in Mari Merapu!

Wordless Wednesday……..

p/s nk tunjuk spek baru padahal nye..haha (amek ko! pas kene marah ngn doc pakar bru reti nk wat spek)

SOHO

Posted: August 21, 2011 in Ini Realiti!

Harini aku nk share ngn korang mengenai SOHO..korang tau ke ape tu SOHO? kalau korang google..tentu lain je jawapan yg korang akan temui..hehe.. Tapi ape yg aku nk share ngn korang nih pasal Small Office Home Office atau bahasa mudahnye SOHO.  Sebenarnye dah lama aku nk wat mende nih..dh lama berlegar2 dalam pale otak aku..cume keterbatasan masa dan tempat menghalang projek aku nih..insyaallah..satu masa nanti aku akan up new post tentang SOHO hasil idea kreatif aku.. 🙂

Kat bawah ni aku share beberapa picture yg telah aku gugel..kat cni idea SOHO yg simple dimple je la..aku suka pada yg simple..bkn xminat yg grand2 nih..tp batasan harga peralatan pn salah satu penghalang gak..

Amacam? simple kan?..

Tapi yang aku nk tunjuk kt korang nih..salah satu feberet aku la..idea ni mmg kelass gitu..very the wallahhh…tp modal nye pn almaklum je le…  Sebenarnye pemilik SOHO yg kat bawah ni milik org yg sgt2 terkenal kat Malaysia..xlain xbukan.. Jutawan Irfan Khairi..sape IK ni?..pandai2 korang la gugel yek.. hehe

Amacam? menarik tertarik ko mmg deboomm kan?..hahaha..kebanyakan dari equipment tuk setup SOHO ni aku dh ade, cume nunggu saat dan ketika je..doa2kan hajat aku tercapai k..mane tau..satu hari nanti aku jadi usahawan on9 yg berjaya..insyaallah.. 😉

p/s nt aku akan share lagi beberapa information..tentang soho ni.. so xoxo for now…

Nasi Lemak 2.0 Official Trailer

Posted: August 18, 2011 in Uncategorized

A story to tell…

for more info..korang leh tengok klik cni.. Nasi Lemak 2.0

The multi-talented artiste, Namewee (aka Wee Meng Chee) announced on 26th July 2011 that his much-awaited directorial debut film Nasi Lemak 2.0 has been completed. This film is a joint production between media entertainment company Prodigee Media and UB Prodigee Entertainment, which took more than 2-years in planning and six-months to complete (including post-production work).

“I have spent two-years of my life focusing on this film and I’m very glad that it has finally ready for nationwide screening, this film is my gift to my country in conjunction with this coming National Day celebration” says Namewee. “We created this story using our national cuisine ‘NasiLemak’ as a metaphor with the intention of conveying a positive message to our fellow Malaysians; adopting the humor and wit of Namewee’s storytelling style.” says the film executive producer, Fred Chong.

“With only an ambitious plan, we created the film’s multi-cultural characters based on a best-case scenario, where we imagine having the most ideal casts for this 1Malaysia film. I believe it was Namewee’s personality and also the interesting storyline we had that made the difference, because to our surprised, all our first choice artistes agreed to come onboard of this project including Adibah Noor, Dato David Arumugam, Karen Kong, Afdlin Shauki, Kenny &Chee, Reshmonu, Dennis Lau, Nur Fathia, Nadine Ann Thomas, Pete Teo, Ho Yuhang, Dian Sharlin, Felixia Yeap and many more famous celebrities.” said Fred Chong. “Even though the film was shot mostly in mandarin and Cantonese, we also included Malay, English and Tamil languages in our storyline to make this a truly ‘Muhibbah’ film suitable for all Malaysians to enjoy.” says Namewee.

“Initially, I faced some mental blocks trying to fill in the missing pieces of my story, but after knowing that these Malaysian superstars had agreed to support my film, I quickly completed the script after researching into their strong personalities. If I’m not mistaken, this has to be one of the biggest lineup of multi-racial superstars ever assembled for a local movie, making Nasi Lemak 2.0 a truly 1Malaysia project!’ says Namewee.

Due to the controversial issues faced by Namewee last September, the initial plan to complete Nasi Lemak 2.0for 2010 came to a complete halt when the sponsors and investors decided to pull out from the project. “Not until the Minister from the Prime Minister’s office, Dato Seri Nazri Aziz officially announced Namewee’s innocence in Parliament building at end of last year, we were able to revive the project again in 2011” says Fred Chong. “I presented my film trailer and explained to Dato Seri Nazri the intention of my story, he was very impressed and he gave me full support including an official letter to endorse my film as a 1Malaysia film. I was facing a lot of hurdles from many government authorities, so the endorsement from the Prime Minister’s office helped me in this case.” says Namewee.

Nasi Lemak 2.0 is distributed by GB Primeworks (a subsidiary of Media Prima Group) and will be released in nationwide on 8th September 2011. It is also proudly supported by prominent brands; Canon, HTC and Tiger as the film’s co-sponsor. “We will be embarking on hectic 12-city nationwide promo tour in September (including shopping malls in Klang Valley, Penang, Malacca, Johore, Sabah and Sarawak) to promote this film, therefore we would not have been able to launch this without the support of our co-sponsors.” said Fred Chong. “I received many emails and messages on my official facebook (with more than 588,000 fans), asking me to go visit their cities, so I’m really looking forward to meeting my fellow Malaysians during this tour” says Namewee.

The Nasi Lemak 2.0 movie campaign also features several merchandises, where fans will be able to support by purchasing the official music soundtrack, cookbook and t-shirt through its official websitewww.nasilemak2.com (also officially launched today). “We are in the midst of manufacturing these cool merchandises, so hopefully it will be available during our upcoming red-carpet gala premiere around National Day period” says Fred Chong.

“With several negative incidents surrounding our country now, we really hope that this can be seen as a positive note championed by our multi-cultural superstar artistes, to show our love for our country through this ‘national day’ celebration film, so we really hope that more cinemas will support us by showing this film during the September month (Malaysia Day) period and we’re targeting at least 60-cinemas nationwide will be screening this special film” says Namewee.

Kempen Hias Laman Web/Blog

      Hiaskan laman web/blog anda dengan Jalur Gemilang dengan cara paling kreatif bagi menggambarkan kemeriahan sambutan Bulan Kemerdekaan Ogos dan September ini.
      Hiasi laman web/blog anda dan menangi hadiah wang tunai berjumlah RM7,500.
      Setiap laman web/blog yang mahu dipertandingkan mesti dihiasi dengan logo rasmi kempen dan bendera Jalur Gemilang.

      Rakam foto laman web/blog anda dengan menggunakan kaedah “screenshot” dan hantar kepada kami untuk dinilai.
      Laman web/blog yang paling kreatif serta menarik akan memenangi hadiah berupa:
        Hadiah pertama: Wang tunai sebanyak RM3,000
        Hadiah kedua: Wang tunai sebanyak RM2,000
        Hadiah ketiga; Wang tunai sebanyak RM1,000
        Hadiah saguhati: Wang tunai sebanyak RM300 untuk tiga pemenang
    • Syarat penyertaan:
      1. Peserta hendaklah rakyat Malaysia. Tetapi kakitangan Utusan Melayu (M) Berhad, anak-anak syarikat serta saudara-mara mereka tidak layak menyertainya.
      2. Pertandingan terbuka kepada semua laman web/blog yang dimiliki rakyat Malaysia, baik dihos di dalam negeri atau di luar negara.
      3. Jika penyertaan dihantar oleh orang lain, hanya pemilik laman web/blog sahaja dianggap pemenang.
      4. Semua foto screenshot laman web/blog untuk dipertandingkan hendaklah dihantar ke Utusan Online (http://www.utusan.com.my)
      5. Peserta boleh menghantar lebih dari satu laman web/blog tetapi setiap orang hanya layak memenangi satu hadiah sahaja.
      6. Setiap penyertaan hendaklah disertakan dengan nama sebenar pengirim (seperti tertera di MyKAD), nombor MyKAD (maklumat ini akan dirahsiakan), alamat pengirim (maklumat ini akan dirahsiakan), lokasi umum pengirim (contoh: Kota Bahru, Kelantan), nombor telefon bimbit (maklumat ini akan dirahsiakan), emel pengirim (maklumat ini akan dirahsiakan), URL laman web/blog dan keterangan gambar.
      7. Bukti penghantaran bukan bukti penerimaan.
      8. Penganjur tidak bertanggungjawab jika berlaku kerosakan pada foto yang dihantar.
      9. Laman web/blog yang memenuhi syarat dan kriteria pertandingan sahaja yang akan dipertimbangkan.
      10. Urusetia kempen mempunyai hak mutlak untuk menyiarkan atau tidak foto-foto laman web/blog yang dihantar untuk pertandingan.
      11. Urusetia kempen juga mempunyai hak mutlak untuk menyiarkan foto-foto yang dihantar untuk pertandingan dalam laman-laman web dan akhbar Utusan.
      12. Keputusan urusetia termasuk mengenai pemenang-pemenang mingguan adalah muktamad dan sebarang rayuan tidak akan dilayan.

Sila klik disini > Borang Penyertaan

p/s aku pn nak join gak..tapi tgh kering idea ar nk hias menghias nih! xoxo

Aku Dan Kisah Benar Ramadhan

Posted: August 15, 2011 in Ini Realiti!

Salam Ramadhan buat semua..kali ni aku nk share story yg buat hati aku tersentuh sangat2..Kisah ni merupakan kisah benar seorang doktor iaitu Dr. Ahmad Zakimi Abdullah atau lebih dikenali DrZek (kalau korang nak tau blog dia..leh klik nama dia tu, dh ade link kat situ)..  Aku mula kenal DrZek sejak aku mula search kat Youtube koleksi lagu2 unplugged..dia sering share koleksi lagu2 yang dimainkan semula sama ada dengan gitar ataupun piano. DrZek merupakan seorang doc yg bertugas di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu..Jujur kata, aku bangga tengok seorang doc yang mampu juga bermain alat muzik cam dia nih..

Salah satu lagu feberet aku ialah…

*************

Aku dan kisah benar di bulan Ramadhan betul berlaku. Ia adalah salah satu kisah yang ingin aku kongsikan bersama. Kisah ini amat menyentuh jiwa dan ia bermakna pada aku sebagai seorang insan.

Kisah bermula pada 5 Ramadhan pada tahun 2005. Masa itu aku baru berpindah dari Kuala Lumpur ke Kelantan. Masa tu aku bekerja di Hosp Raja Perempuan Zainab 2, yang mana pada masa itu namanya Hosp KB. Aku adalah sebagai MO medical. Satu hari aku balik lambat dari kerja, jadi terpaksalah aku berbuka di KB. Aku berseorangan berbuka di stadium KB. Selepas berbuka, aku hanya ingin merehatkan sedikit badan kerana kepenatan. Masa itu aku berbaju biru. Aku hanya bersandar dibahagian kereta aku (kereta waja) dekat parking lot sambil termenung jauh memikirkan masalah-masalah ditempat kerja. Aduh banyaknya masalah aku. Mungkin umur aku dah meningkat masalah pun meningkat.

Lalu aku didatangi oleh seorang yang amat ‘neglated’. Alamak orang ‘gila’ datang pulak. Orang itu dalam lingkungan umur 40an hanya berkain sarung pada paras lutut, keadaan yang amat daif, kotor, busuk, berambut panjang,berjalan kaki tanpa alas dan betul-betul tak terurus. Masa tu dah hampir pukul lapan. Aku pun tak sempat solat maghrib lagi. Lalu orang ‘gila’ tersebut berkata, “abg! nak duit skit”. Berkata dengan berulang-kali. “abg! nak duit lah, aku lapar ni”. Tanpa berlengah-lengah aku hulurkan RM 5. Pastu dia berkata lagi, “Aku bukan nak RM5, aku nak RM1 jer”. Dia sambil menyanyi-nyanyi lagu ekamatra (aku memang suka lagu tu). Aku berkata, ” saya takde duit pecah bang. Ambik lah, saya ikhlas ni”. Perasaan takut pun ada gak masa tu.

Aku dah bagi duit tapi orang ‘gila’ tu tak pulak beredar. Mampuslah aku. Kenapa dia tak nak blah pulak ni. Ini adalah perbualan aku dengan si gila tu:

Aku : abang ni ada sakit ker?”.

Orang gila: abang ni sakit GILER. hahahahaaa ( Sambil gelak besar).

Aku : abang ni tak makan ubat ker?

orang gila : dah lama tak makan. ubat dah lama habis.

aku: ubat tu abang ambik mana?

orang gila: ambik kat spita HKB lah. bodoh punya orang. tu lagi mau tanya.

aku: abang ada anak?

orang gila :ada. 3 orang…hahahahaaa. bini sorang jer…hahahaaa

aku: abang dah sembahyang ker?

orang gila: orang gila tak sembahyang laa…

aku: dah lama ker abang tak sembahyang?

orang gila: mmmm…

aku : gini lah abang saya kene pergi dulu. dan nak gi solat jap.

orang gila: pergilah orang muda. jap-jap. mung ni keje mana?

aku: saya kerja kat HKB lah. saya doktor.

orang: doktor rupanya. patut lah baik. smua doktor baik…hehe

aku: tapi saya ni doktor yang banyak masalah. (aku pun sambil tergelak sinis)

orang gila: aku takde masalah sebab aku orang gila.

aku: ok lah bang, saya nak pergi dulu. tapi saya nak pesan skit. boleh tak ababg gi hosp jiwa esok? pastu abang gi sembahyang. kalu abang sembahyang jangan lupa berdoa supaya sihat. pastu satu lagi, abang jangan lupa doakan saya sekali, doakan saya dan keluarga saya sihat. Tuhan kita akan bagi rahmat pada kita. Boleh!

orang gila: boleh…hahahaa…esok aku sembahyang…nanti aku doa pada mung. terima kasih lah sebab bagi aku duit. kalu ada masa nanti aku bagi balik duit ni.

aku: takpe bang saya ikhlas nak bagi tu. cuma doakan saya jer. boleh?

orang gila: boleh…

Lalu orang gila itu pergi. Aku pun beredar sama untuk menunaikan solat maghrib.

Satu tahun kemudian, kalu tak silap aku, masa tu pertengahan bulan ramadhan pada tahun 2006. Masa tu aku bekerja di jabatan bius HRPZII. Aku sekali lagi tak sempat nak berbuka puasa kat rumah. Aku hanya berkesempatan berbuka di stadium, tempat yang sama pada tahun sebelumnya. Selepas aku berbuka, lalu ku teringat peristiwa tahun sebelumnya, aku berjumpa dengan orang gila. hehehe…Aku hanya bersandar kat kereta yang sama (kereta waja), pun aku berbaju biru. Tak semena-mena, aku terdengar seseorang memanggil aku. “Tuan doktor”. Aku terkejut besar. Seorang lelaki turun dari kereta Teksi yang memanggil aku.

Ini adalah perbualan kami:

seseorang: doktor ingat saya tak?

aku: sapa ni?

seseorang : sayalah…orang yang doktor bagi duit hari tu…

Aku dah mula merasa satu keganjilan. Hati aku hanya berkata “YA ALLAH”…bulu roma aku berdiri tegak. Aku rasa macam nak pitam jer. Adakah orang ini lelaki gila yang aku pernah temui tahun lepas??

aku: owh ni abang yang saya jumpa kat sini tahun lepas ker?

seseorang: ye sayalah. hehee…saya dah tak gila dah ni. tuan doktor apa khabar?

aku: (aku terdiam)…

seseorang :jangan takut doktor, saya dah makan ubat dah. sembahyang pun saya dah tak tinggal dah….hehe

aku: (terdiam lagi, sambil berkata dalam hati, biar betul semua ni berlaku)

seseorang: saya nak bagi balik duit doktor. RM 5 kan? doktor jangan takut. semenjak saya jumpa doktor hari tu, saya balik terus sembahyang. Keesokan hari isteri saya bawak saya gi hosp. Alhamdullillah, saya dah sembuh skit. sekarang ni pun saya kerja bawak teksi. cari rezeki ang halal. saya nak minta maaf dan nak berterima kasih banyak kat tuan doktor sebab menyedarkan saya.

aku: (aku terduduk tanpa sedari) Ya Allah…

Lelaki itu cuba mengangkat aku lalu berkata, “Allah ada dimana-mana, semua ni kerja Allah, Dia menemukan kita, Dialah segalanya”. Air mata aku mula menitis. Lalu lelaki itu memeluk aku, dan dia menghulurkan duit RM 5 yang aku berikan pada waktu ketika dulu. Aku masih kelu tanpa kata. Lelaki itu berkata lagi, ” sabar doktor ye, saya akan selalu doakan doktor, doktor yang merubah hidup saya dengan izin Allah, saya banyak berterima kasih pada doktor, Tuhan akan memberkati apa yang doktor buat, Insya Allah. saya yakin”.

Selepas peristiwa itu, sedikit sebanyak sudah merubah hidup aku. Dan peristiwa ini akan aku ingati setiap kali datangnya Ramadhan. Ya Allah, Ya Tuhanku, engkau yang maha Esa, engkau yang maha Pemurah. Inilah kisah benar yang pernah berlaku dalam hidup aku, yang tak pernah aku lupakan sepanjang hidup. Kisah ini juga boleh kita kongsikan bersama untuk jadikan kita seorang insan yang di rahmati oleh Nya. Amin

-Dr Zek

p/s kadang2 kita xsedar sesuatu yang berlaku hari ini mungkin ada hikmah disebaliknya..renung2kan.. xoxo

Raya pon raya jugak..korang sumer jangan lupe yang tahun ni kita raya pada Hari Kemerdekaan Malaysia!..  Bukan senang nak sambut dua sambutan yang begitu bermakna dalam masa yang sama.  Kita patut rasa bangga sebagai anak Malaysia.  Korang rasa nak BERSIH 2.o ke 2.8 ke..ape ke..aku xnak amek tau.. Tapi apa yang aku tau, aku bersyukur dilahirkan di Malaysia.  Sape2 yang suka memporakperandakan keamanan di bumi Malaysia ni..itu tandanya dia xpernah bersyukur akan kurniaan Illahi bahawa dia dilahirkan dibumi bertuah ini…

*****************************

Tidakkah korang rasa bersyukur ke Hadrat Illahi kita tidak pernah merasa situasi kebuluran dan kemiskinan yang dirasai di sesetengah negara tu??.. Kenapa nak rosakkan kebahagian yang kita rasai selama ini?..Ya Allah..selamatkan lah kami dari merasai semua kesusahan ini..

Wahai sahabat2ku..hargai la keamanan dibumi Malaysia yang bertuah ini..bersyukur akan kurniaan Ilahi selama ini.  Ya! aku akui..bukan semua perkara “perfect” di Malaysia ni..ala, sedangkan adik beradik pn bergaduh ni plak suku sakat.. apatah lagi lain2 parti Politik..

**sukarnya nak dapatkan sesuap makanan..kalau kat Malaysia? ade ke cenggini?

p/s ini hanya sekadar pendapat 🙂 xoxo